22 November 2010

momo dan momoyy ( Hatchiko)

hah!
korang mesti tertanya-tanya siapa momo dan momoyy kan?
ceh konon.padahal tak tanya.

 2 ekor HAMSTER yang COMEL

kalau tak tahu hamster.sila baca  "sedutan" wiki di bawah. :)

"Hamsters are crepuscular. In the wild, they burrow underground in the daylight to avoid being caught by predators. Their diet contains a variety of foods, including dried food, berries, nuts, fresh fruits and vegetables. In the wild they feed primarily on seeds, fruits and greens, and will occasionally eat burrowing insects.They have elongated fur-lined pouches on both sides of their heads that extend to their shoulders, which they stuff full of food to be stored, brought back to the colony or to be eaten later."

sudah tahu kan?
 berbalik pada momo dan momoyy

cici: "angah!along belikan cici Hamster"
nzm: "watafishgorengwithchips" -,-


pulang ke rumah.
terdengar "cecepan" dia dari dapur.
"hah,meh sini tuan baru datang!" muahhaha *gelak setan* 


pandangan pertama aku ke momo dan momoyy.
sangat comel.
gemok dan bulat.
licik dan nakal.


yang kecil itu sangat jahat!
tangan nzm pernah menjadi mangsa gigitannya -,-
yang gemok dan berbelang itu.
sangat baik,dan mematuhi arahan.
tapi kuat makan dan tido.
bertentangan dengan si momo yang 24jam berada di
roda putaran exercisenya itu -,-


pernah satu dalam pukul 3 pagi

 bising sangat!
bunyi cecepan si Momo.ingatkan gastrik.
rupannya.dia lapar.
macam mana nzm tahu dia lapar.
buka kuaci.dan suapkan.
senyap teros.tak sampai seminit.tidur terbongkang -,-

tapi,satu je.nzm tahu jangka hayat momo dan momoyy tak lama.
bukan momo dan momoyy je.semua hamster kut.paling lama 3 tahun.tak silap la.
jika silap,tolong perbetulkan.
jadi nzm tak nak terlalu sayang momo dan momoyy.
takut bila diaorang dah tiada.nzm pulak sedih nanti



takut jadi macam hatchiko dengan tuannya.
pernah dengar tak cite pasal anjing bernama hatchiko?
kalau nak tahu lebih lanjut sila click link di bawah


ok.senang ringkaskan cerita la.
bermula pada tahun 1924.seorang professor bernama Hidesaburō Ueno, mengambil hatchiko sebagai haiwan peliharaanya.Dan semasa hayat hidup tuannya,Hatchiko sering menjemput dan menghantar tuannya ke stesen kereta api  Shibuya Station. Rutin itu berterusan sehinggalah suatu hari,

May 1925,di mana Professor Ueno tidak muncul tiba,dan perkara sebenarnnya adalah.professor "pergi" meninggalkan Hatchiko buat selama-lamannya kerana penyakit yang dialaminnya iaitu  cerebral hemorrhage.Hatchiko,Seekor anjing yang sangat setia,dia tetap terus menunggu tuannya seperti biasa di mana tuannya biasa dijemput dan dihantar olehnnya selama 9 TAHUN!betapa sayangnnya Hatchiko pada tuannya! 

dan selepas kematian professor Ueno.Hatchiko diberikan pada orang lain.Namun Hatchiko kerap kali melarikan diri dari jagaan tuan barunnya.semata-mata untuk kembali pada rumah lama tuannya.Namun Hatchiko sedar yang Tuannya sudah tiada lagi.Dan kesetiaanya berterusan dengan melangkah pergi ke shibuya station untuk menantikan kepulangan tuannya.


filem,yang berinspirasikan Hatchiko atau Hachi.lakonan Richard Gere.

Kematiannya pada March 8 1935 sangat menyayat hati.

"Hachikō died on March 8 1935 and was found on a street in Shibuya.His heart was infected with filarial worms and 3-4 Yakitori sticks were found in his stomach" ;(

Dan Hatchiko Selamat "disemadikan" di   

Pada tahun 1934.Tugu Hatchiko dibina berhampiran dengan Shibuya Station bagi mengenang dan menghormati betapa setiannya anjing ini pada tuannya hingga akhir hayat.


sungguh menyayat hati kan?
Begitulah cinta haiwan pada manusia.

p.s; u r the greatest animal ever live HATCHIKO. ;)

3 comments:

EwaFiwa said...

hamster comel, tp saya xnk bela hamster..takut kne gigit.. :D

nizam aziz said...

heh.kenapa takot!sangat comel taw..alah kene geget biasa lah..nak kenal tuan an..tapi dia geget mcm semot je la. ;)

EwaFiwa said...

ye ke cm semot? eee..xnk2..gigi dye mnakutkn la..haha

All time ;