28 November 2010

"bintang ini untuk saya" *cerpen pendek*


"Assalamualaikum semua nama saya aril!"

Laila : "wah kacaknnya aril!" 
*bentak laila dalam hati*
itu sahaja yang termampu laila perkatakan di dalam benaknnya.
nak luahkan mati akal.
dia sedar siapa dia.

Aril pelajar yang baru sahaja berpindah ke sekolahnnya.
Aril kelihatan seperti anak orang yang berada.
Aril juga kelihatan kacak persis bintang korea yang bermata agak redup.

itu menambahkan lagi "kegilaan" dalam senyap Laila kepada Aril
namun apakan daya.Satu sekolah kenal yang Laila Seorang yang agak "pelik" sejak kematian bapannya.
biarpun Laila boleh dikategorikan dalam kategori yang agak "market",namun kepelikkan itu membuatkan ramai ingin jauh darinya.begitulah sifat semula jadi seorang Laila.

"Hai Saya Aril"
Laila Hanya mampu terdiam dan termanggu.
"Hai Saya Aril" 
*buat kali kedua*
"Oh,Hai saya Laila"

Aril hanya tersenyum melihat gelagat Laila pabila dia memperkenalkan diri di hadapan Laila.
Laila terkelu seribu bahasa.Terasa angin bagaikan mati.Dia tidak percaya yang Di sebelahnnya adalah Aril.
Hatinya cair bagaikan cokelat memerhatikan redup mata aril.


"Laila" *sambil tangan dikibas di hadapan matannya*
"Laila Are u There?"
"Oh im here!"
"Cikgu Rosmah is calling you"
"Oh sorry cikgu i din realize it"
begitulah hebat penangan mata aril pada Laila.
Tersenyum Aril di sebelah Laila. 

KRIIIIIIIINNGGGGGGGGG!

loceng rehat berdering memekkan telinga.
"Laila,Jom teman saya rehat"
Laila bagaikan tida percaya!yang aril sedang mempelawannya untuk berehat bersama
"Oh boleh sahaja."
Hati Laila Menguntum bunga yang agak mekar pabila menerima ajakan Aril.

*kelihatan banyak memerhatikan Aril dan Laila*

"hai cina celup!untunglah kau dapat pecahkan kepelikkan si Laila tuh"
*suara itu datang dari Daniel,secret admirer pada Laila*
"hey dude,come on,we just friend"
*ujar Aril dengan nada agak tegas*
"friend tak friend,am i care bout it?"
*Balas Daniel*

*BUKK!*

Aril : "hey whats wrong with you man?!"
Daniel : "kau tahu tak?aku dari dulu ushar baek punya,everything i did for Laila ok!
but kau nak potong line sekarang!"
Aril : "come on dude we're just friend!"

"SUDAHHHHHHHHHHHH!"

*teriak Laila meleraikan kekecohan*

Daniel dan Aril terpinga-pinga dengan teriakkan Laila itu.
begitu juga segenap kantin yang mendengar teriakkannya itu.

Laila : "Sudahlah!from now onward,jauhkan diri dari saya!please!let me in my world!"Let me be the freakiest among the freak!please!im tired!"

kemudian Laila berlalu pergi dari situ..
dan tiba-tiba

*GEDEBUK!*

Laila terjatuh dan hidungnnya dipenuhi darah.Aril bergegas mendapatkan Laila,begitu juga Daniel di sebelahnnya.Biarpun baru berkenalan dengan Laila,Aril terasa bagaikan ada sesuatu di dalam diri Laila.

Aril: "Laila bangun!awak tak apa-apa ke?"Daniel panggil cikgu Zain!cepat!"

Daniel dengan pantas berlari kerana sedar akan kesalahan dia.

Daniel : "Cikgu Zain!"Laila,Dia pengsan kat kantin,hidung dia mengalirkan banyak darah!"

 Kemudian bergegas Cikgu Zain Membawa Laila Ke hospital.

*******************************************************************************
*SEMINGGU SELEPAS ITU*

Aril : "Oh hai laila,Bagaimana awak?sehat?"
Laila: "Saya sehat sahaja Aril"
Aril : "Tipulah,Muka awak nampak pucat sangat"
Laila: "Tak saya sehat,tak tipu.tengok ni saya senyum"
*mengukir senyuman termanis untuk Aril*
*berdebar-debar hati Aril melihat senyuman Laila itu*
Aril : "Aish ada-ada sahaja awak ni Laila,Tapi comel awak senyum macam tu"

merah padam muka Laila pabila dipuji Aril sebegitu.
Ternyata Aril dan Laila sama-sama jatuh hati.

Loceng rehat berbunyi seperti biasa

Aril : "Awak nak makan dengan saya tak Laila?"
Laila : "tak apalah,saya ada kerja nak siapkan"
Aril : "ok,Saya akan belikan awak makanan ok?"
Laila : ""Takpelah,saya ok sahaja"  *sambil tersenyum*

Aril berlalu pergi ke kantin.
Laila mengeluarkan sepucuk surat dan meletakkannya di bawah meja Aril.
surat menyatakan Hasrat hatinnya pada Aril.

KRINNNNNNNNG!!!!!!

Bunyi Loceng menandakan waktu rehat tamat.

Aril : "eh apa ni?"

Laila hanya memerhatikan dari jauh

Namun........

Tanpa membaca itu,Aril teros meronyok2kan kertas itu!
namun tidak dibuang dia menyimpannya di dalam begnnya.

punah!hancur hati Laila.
wajah manis Laila Hampir dibanjiri air matanya sendiri.

Aril : "Laila kenapa awak?"
Laila : "Takde papelah,habuk masuk mata saya"

Laila cuba "berlakon"
dalam hatinya hanya tuhan yang tahu.

********************************************************************************

*SETAHUN YANG LALU*

Aril : "Enough mia!"its enough!"awak nak merayu lagi lepas awak mainkan saya!last chance!tapi?!apa awak beri kat saya?!"
Mia : "Please Aril,!im begging you,Izra just my friend"
Aril : "best friend heh?best friend pegang-pegang tangan!"
Aril : "Just let me go Mia!enough!im tired with your game!"

Aril tiba-tiba mengenangkan peristiwa lama di mana dia dipermainkan dalam permainan cinta
begitu menyakitkan 
"Mia Amelia Dato' Baharin aku tak akan lupa apa kau dah buat kat aku!"
*bentak Aril Dalam hati*
 mungkin itu penyebab yang Aril sangat trauma pada CINTA

 *********************************************************************************

Kelihatan wajah Aril sangat risau.

Sudah hampir berminggu-minggu Laila Tidak hadir ke kelas.

Aril : "eh,Shera,mana Laila heh?,kenapa dah lama dia tak datang?"
Shera : "Laila?eh Aril kau tak tahu ke?Laila sekarang kat hospital!"
Aril: "whattt?....Hospital?"
Shera : "Dia ada sakit barah otak Aril,dan sekarang dia sedang menghitung hari untuk "pergi" Aril" 
Aril : "what!how come aku tak tahu,kenapa korang sembunyikan dari aku!"
Aril : "Hospital mana dia?!"
Shera : "Hospital Besar Ampang"

*shera terkejot melihat reaksi Aril*
ternyata beliau begitu menyayangi Laila.

**********************************************************************************

Aril : "kenapa awak tak beritahu saya?"kenapa?!" 
*aril kelihatan sedikit marah*dia tidak dapat membendung rasa marah itu kerana sayangnnya pada Laila.
Laila : "Saya tiada niat nak sembunyikan dari awak"
*mengalir air mata Aril*

Aril terduduk lemah.

Laila : "kenapa awak menanges Aril?"
Aril : "saya takot awak pergi.saya sayang kawan saya"

*aril sedar yang dia hampir terlambat untuk menyatakan rasa cintannya pada Laila*

Laila : "awak jangan risau ye,saya hidop lagi ni wak,malam ni temankan saya tembak bintang ok?"
Aril : "tembak bintang?"
Laila : "Ye,saya nak awak tahu yang saya ada hasrat hati yang terbesar,dan jangan lupa bawak beg awak ok?"
Aril : "Hasrat hati terbesar?beg saya?"

**********************************************************************************
Malam itu bergegas Aril ke Hospital besar Ampang

Datin Hanani : "Aril,Why dont you eat your dinner?"
Aril : "takpelah ma,i got to go.urgent,sorry ma."
Datin Hanani : "aish budak ni"

*dummm*

Nurse : "hati-hati dik"
Aril : "Oh mintak maaf ye ka"

*Aril terlanggar pintu kecemasan"

hah sampai pon!
*laila berbisik dalam hati*

Aril : " Am i Late?"
Laila : "Nope,awak tak terlewat pun,"
*sambil menguntum senyuman yang bakal meruntunkan hati Aril buat kali kedua*

Kelihatan ibu Laila berada Di sebelah laila.

Aril : "Makcik apa khabar?"
Datin Ros : "Sehat sahaja"
Datin Ros : "Aril,Laila want to speak with you for a while,nak tembak bintang katannya dengan awak"

*kemudian Datin Ros berlalu pergi*

Aril membantu Laila menjenguk bintang di langit.
terlihat kerdipan bintang bersinar-sinar kuningnya.
ternyata keadaan Laila semakin lemah.

Laila : "baik aril,itu bintang awak,dan yang besar sikit tu bintang saya,sebab saya banyak hasrat dan hasrat saya besar"
Aril : "Baiklah Laila"
Laila : "tapi saya nak awak tutop mata awak,boleh?"
Aril : "La,tutop mata pulak?"
Laila : "Tutop je lah.sekarang buat permintaan awak,dan bayangkan awak menembak bintang awak ok?"

kemudian ,Tangan Laila memegang erat tangan Aril.

beberapa minit kemudian,Aril dapat merasakan ada sesuatu yang tidak kena pada Laila.
tangan Laila tidak bermaya lagi.

Aril membuka matanya

Aril : "Laila,Are you sleeping?"
Ternyata Laila sudah menghembuskan nafas terakhirnnya di sisi Aril.
Aril melihat tanganya.ada kesan merah yang berbentuk hati.
kesan color yang dilukis Laila pada tangannya.

Aril : "Makcik!Laila dah tiada!"
Datin Ros : "YA ALLAH anak mama.Inallilahiwainalillahirojiun"

Datin Ros mendakap erat Laila.
Lemah Jasad Laila di sisi Datin Ros.

Aril Hanya mampu mengalirkan air matanya.

*********************************************************************************

di luar WAD
kemudian,Aril teringat akan pesan Laila yang menyuruhnnya, membawa beg sekolahnnya
mungkin jawapannya ada dalam beg.

seraya itu,Aril teringat kembali kertas yang pernah dironyok-ronyokkanya tanpa dibaca.
dia membuka kertas itu dan membacannya.
tanpa dia sedar,air matanya mengalir makin laju dengan isi kandungan itu.

"ARIL,PERTAMA KALI SAYA LIHAT MATA AWAK YANG REDUP TU,SAYA DAH MULA JATUH HATI DENGAN AWAK,DENGAN KEBAIKKAN AWAK.SAYA MASIH INGAT AWAK PUJI YANG SENYUMAN SAYA MACAM KUCING.SAYA,HANYA MAMPU KETAWA MENDENGAR PUJIAN AWAK.AWAK TAK PERNAH LEKANG MEMUJI SAYA,DAN SAYA NAK BERITAHU AWAK.SAYA JATUH HATI DAN JATUH CINTA PADA AWAK ARIL!YE AWAK MOHAMAD ARIL ISKANDAR DATO' ISMAIL.!,TAPI...SAYA..HURRMM,,SAYA TAKOT,,,HURMM,,TIADA APA-APALAH.SAYA HARAP AWAK DAPAT TERIMA SAYA AS TEMAN WANITA AWAK!"

YANG BENAR
L

 YA ALLAH!!
teriak Aril
kenapalah hati aku terlalu ego untuk membuka sehelai kertas itu.

deraian demi deraian air mata Aril jatuh ke pipi.
melutot aril bagaikan tidak percaya apa yang dibacanya.

***************************************************************************

3 MINGGU BERLALU

kekosongan masih dirasakan Aril dengan ketiadaan Laila.
apa yang tinggal kini hanyalah secebis nota tinggalan Laila.

dan

"Laila : "baik aril,itu bintang awak,dan yang besar sikit tu bintang saya,sebab saya banyak hasrat dan hasrat saya besar"

p.s ; "Sayang orang yang sayang anda,sebelum terlambat"


***************************************************************************

NZA AZIZ

No comments:

All time ;