28 November 2010

Jerawat dan aku : versi arghhh!

picit!ouch!
sumpah sakit.
ok,memang sakit sangat!

korang mesti pernah mengalami masalah di mana kulit menjadi "abnormal"
mesti pernah kan?sebentar!
itu pasti jerawat kan?
bintik putih!mengelembung! Sh*t

Apa itu jerawat?!


" Jerawat adalah sejenis penyakit kulit yang agak biasa kita dengari,dianggarkan 80 % di
antara mereka yang berusia 12 sehinggalah 24 tahun mempunyai masalah jerawat yang sama. Jerawat adalah komplikasi  Kelenjar Minyak di dalam kulit.Namun Harus Diingatkan yang jerawat tidak terhad pada golongan remaja sahaja,namun iannya jugak kadangkala adalah penyakit beterusan,di mana jerawat sentiasa muncul tidak kira umur atau peringkat."

dulu,masalah jerawat nzm agak teruk plus kritikal
boleh dikatakan sampai hilang keyakinan diri.
sampai tak keluar rumah pun ada.
hebatkan penangan masalah "jerawat"


 jerawat memang musuh remaja!
kerana apa?
dia la memusnahkan mood seharian untuk:
  • keluar dating bersama awek
  • pergi Interview atau apply for a job.
  • dan mengacau mood untuk mengedik perasan comel.ahah!
  • siapa setuju?angkat kaki.haha



terima kasih kerana bersetuju.
ok berhenti merepek. ;)

Jadi apa yang menyebabkan jerawat?

  • Keturunan
-Jika Ibu @ Bapa anda mempunyai masalah jerawat,
anda mungkin mewarisi masalah jerawat ini dari mereka

  • Kulit Atau Rambut yang Berminyak


  • Peningkatan Hormon yang mendadak
  • Alahan Kepada Ubat
  • Barangan Kosmetik yang mengandungi Minyak.
  • Period (PMS) atau Stress
  • Kekurangan nutrisi    


Jenis-Jenis Jerawat
  • Jerawat Biasa (Jerawat Klasik)
  • Jerawat Batu/Jerawat Jagung
  • blackhead (open comedo)
  • Whitehead (close comedo)
  • pustules and nodules
  • Acne Vulgaris
  • Acne Rosacea
  • Perioral Dermatitis
  • Corticosteroid Acne
*pepandai la korang search image di google ye? ;)



Cara-Cara Mencegah dan Merawat Jerawat
(versi Nizam Aziz)

  • Jika Hampir di penghujung!jangan picit!iannya akan menyebabkan Jerawat itu akan bertambah terok dan mungkin boleh meninggalkan parot atau kesan.burok kan jadinnya?jadi jika ingin memicit Jerawat sekali pun.sediakan Sapu tangan bersih sebersih kapas,dan mula-mula sapukan air bersih di muka anda,dan seterusnnya picit secara perlahan dengan cara tangan menolaknnya ke atas.Kemudian elakkan tangan daripada terkena mana-mana bahagian muka lain,dikhuatiri akan berjangkit.
  • Jika terasa "burn" atau kesan sakit yang amat sangat di bahagian Jerawat atau bekasnya.Sapukan Ais batu di atasnya.nescaya akan hilang rasa sakit dan kesan merah di atasnya.
  •  Jika terasa Jerawat menganggu hari anda.cuba produk ini :



p.s ; sumpah tiba-tiba takde mood untuk update entry di atas -,-

4 comments:

EwaFiwa said...

hihihi jerawat. kena guna pencuci mke yg ssuai ng muke!

nizam aziz said...

ewa guna pencuci muka apa?

EwaFiwa said...

nivea ;) foam+scrub. nizam??

nizam aziz said...

nzm guna loreal for men!nak ikotkan macam2 ada.tapi stick to one la better.lau tidak.habes muka -.-

All time ;