11 April 2011

Lelaki Menangis ? tiada mengapa. :)

Eh , kau menangis ke Samad ? tanya Acapan pada Samad (nampak bebeno satu malaysia nya) . Kemudian sahut Ah Chong , ah biarlah dia Acapan , dia sedang potong cinta tu .

Acapan : Potong cinta ?
Samad : Potong cinta ??
Ah Chong : haiya, salah heh ?

Kemudian dengar suara "duet" antara Acapan dan Samad ,

Haiya Ah chong , bukan potong cinta lah. tapi "PUTUS CINTA"

Ah Chong : Lah yeke nya pun ? (nampak bebeno Abi Hurairah punya pengaruh) 

Ok, The main reason for this entry bukan ada kene mengena antara Ah chong , Samad , dan Acapan mahupun "potong cinta" (serious , apa tu potong cinta ? tertanya-tanya)

The main point is , Kenapa Lelaki Segagah Samad menangis ? kenapa ? salahkan bila seorang lelaki menangis ? salahkah ? salahkan aku ? (ok,enough with the mengarot thing thang.) Bak kata Shahir.



"Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan"


Lelaki kan ? takpun dalam bahasa saintipiknya Jante. salah2 Maskulin. Saintipik ke ? (nampak bebeno mengarotnya) hehe , adalaha insan biasa juga , biarpun segagah malek noor mereka. Bak kata Kumpulan Jambu MaharajaLawak ,


"MUKA LEGEND , HATI CUTE "

Tulah gamoknya seorang lelaki , Biarlah seganas mana pun mereka. Tak salah untuk mereka menangis . Terkadang mereka juga mempunyai hati naluri yang suci murni macam minyak masak cap murni. (err, -.- )

Kenapa lelaki Menangis ? kenapa tidak salah mereka menangis ? Ada antara sebabnya , Antaranya :-

Pasukan yang mereka wakili , Bola sepak ke , bola tampor ke, bola penerajang ke , dah bersusah payah berhempas pulas, last - last kecundang di final . Mahu tak menangis . Tapi sekarang yang banyak nzm nampak lain . Pasukan yang mereka tak Wakili kalah . tak menang cempeng league. Menangis tak sudoh - sudoh. Macam kehilangan bini dok gitu ? -.-


Mendapat cahaya mata , ya , seorang lelaki boleh menangis , bila ternyata mereka terbukti gagah, eh salah - salah , Lelaki boleh menangis terharu bila mendapat cahaya mata .Mengapa ? cuba tanya pada mereka yang punyai pangkat bapa ? ya,ada siapa - siapa bapa disni ? sila angkat tangan..


Melihat Anak teruna atau anak dara mereka naik pelamin , Kenapa mereka menangis ? ianya normal,kerana Saat inilah saat di mana mereka akan terasa sangat - sangat sedih , kerana selepas berbelas atau berpuluh - puluh tahun memegang tanggunjawab untuk menjaga mereka yang digelar anak , dari menukar lampin mereka, mengajar mereka berbasikal , mereka terpaksa lepaskan tanggungjawab itu di tangan orang lain ,suami atau isteri mereka Tapi jangan sesekali lupakan Bunda dan Ayahnda anda ya ?

Putus Cinta / Hilang orang yang paling mereka sayang dalam hidup mereka , Lelaki diibaratkan bagai bom yang menanti detik waktu untuk melepaskan ledakkan nya, cuma di dalam situasi ini . Mata diibaratkan sebagai bom , dan airmatanya sebagai peledak . 
Sekuat manapun lelaki dan segagah manapun lelaki itu , but when it comes to a thing call love. Mereka lemah, ya sangat lemah , Biarpun mereka kata mereka kuat , luaran biasa sahaja., Namun di satu sudut , mereka bersendirian dan mengalirkan air mata tanpa pengetahuan orang. Sedangkan manusia se-sasa Arnold Susah-nak-eja pun menangis tatkala putus cinta. dok gitu ? yeke ? haha -.-

Masih dalam konteks yang sama , Lelaki juga menjadi tidak kuat dan mudah menangis pabila Berjauhan atau kehilangan sesuatu buat masa yang lama atau mungkin kehilangan dan berjauhan yang boleh dikategorikan selamanya. 
Sebagai contoh , Kehilangan Ibu dan ayah mereka juga pendorong faktor mengapa mereka mudah mengalirkan air mata dan menjadi lemah . Juga berjauhan dengan keluarga atau Isteri yang tersayang semasa bekerja di luar kawasan .


Baik , Ini sahaja yang dapat nzm kongsikan , kalau ada yang mahu kongsi pendapat atau sebab lain kenapa lelaki menangis. Sila - sila lah komen ye ? (:

p.s : Mana nak cari lelaki yang benar "lelaki" sekarang ? (:

5 comments:

jiwagambarkosong said...

ada..:)
kena pandai cari lah kawan..

C Zakura's said...

tak salah lau lelaki menangis, act *menangis* tu bukan di specific kan pd org perempuan sahaja, but sesapa saje boleh merasa *menangis* tu..as long as she/he that have a feeling and heart..;))persetankan sahaja mereka yang terlalu banyak sangat katanya tentang lelaki menangis ni..huhu *_*

Nizam Ash Aziz said...

ai : :)

chenta : panjangnya dia berceramah. (:

C Zakura's said...

hehehe ;) i like m' bebel ! hahaha ;D

Nizam Ash Aziz said...

Chenta : i love you just the way you are. (:

All time ;